Improvisationsteater

Improvisationsteater är teater utan manus. Skådespelarna använder ingen rekvisita och inga kostymer. Det är så avskalat från yttre materiel du kan tänka dig. Eftersom att det inte finns något manus heller så vet varken skådespelarna eller publiken vad som ska hända. Allting skapas där och då, på plats, i nuet. Det är det som gör improvisationsteater så spännande.

Skådespelarna ber generellt publiken om inspiration, om någonting att utgå ifrån – det kan vara exempelvis en plats, relation eller bara ett ord. Efter det kan vad som helst hända. De verktyg som en improvisatör använder sig av för att lyckas med detta förutsätter bland annat aktivt lyssnande, bejakande av idéer – sina egna och andras, generositet, spontanitet, kreativitet, mod att misslyckas och sist och kanske störst – en rejäl dos av tillit till sina medspelare och sig själv.

En improvisatör är med andra ord en expert på att samarbeta.

Att utveckla dessa verktyg kräver att samtliga deltagare känner sig trygga. Mod, tillit och trygghet är tre viktiga komponenter i all vår verksamhet. Det spelar ingen roll ifall du är erfaren improvisatör eller nybörjare – mod, tillit och trygghet är improvisationsteaterns magiska recept.

Improvisationsteater är en konstform som sprider sig snabbt över jorden. Eftersom att dess tekniker och teorier handlar om att skapa effektivt samarbete, självinsikt, kreativitet och trygghet i gruppen passar övningar i improvisationsteaterns verktyg perfekt även för teambuilding och grupputveckling.

Vanliga frågor

Nej. En grundkurs kräver inga förkunskaper alls. Många människor testar improvisationsteater för att lära känna sig själva bättre, utmana sina rädslor, bli mer spontana och kreativa eller få bättre självförtroende. Att det är gestaltning eller teater det handlar om är inte så viktigt. På fortsättningskurser grottar vi ner oss ännu mer i själva skådespelar-/improvisatörteknikerna.

Nej! Din ålder spelar ingen roll när du spelar improvisationsteater. Att ha varierade åldrar i en grupp är bara bra. Vi är alla olika, med olika erfarenheter i bagaget, olika minnesbanker att dra inspiration och referenser utifrån. Underbart!

Absolut! När vi spelar improvisationsteater får vi nya verktyg som hjälper oss att hantera den rädslan, och vi blir således tryggare i oss själva. Det är en oundviklig effekt av att bryta gamla vanemönster och förhållningssätt och ersätta dem med nya.

Javisst, improvisationsteater är perfekt i de sammanhangen! Oavsett om det gäller underhållning eller att ni själva vill testa så ordnar vi det. Hör av er på 0729-112331 eller info@alingsasimpro.se så bokar vi in det.

Ja. Vi har flera olika koncept. Ring på 0729-112331 eller maila till info@alingsasimpro.se så sätter vi ihop något som passar era önskemål.

Fler frågor?

Vill du få nyheter om kurser, föreställningar och annat som händer? Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kontakta oss

Mail: info@alingsasimpro.se
Telefon: 0729112331

Stäng meny